Drie koningen

Drie Koningen; we verlengen de feestdagen!

Bij mij heeft de kerstboom op 1 januari het huis al kaal verlaten. Er bleef alleen een groen tapijtje over. Inmiddels hebben we dat ook al weer verwijderd en is de kamerplant weer terug in de kamer.
Eerlijk gezegd vind ik dat heel erg jammer. Vroeger hoorde het feest van drie koningen er ook echt bij en nu is het net of het gewone leven het feest van Drie Koningen heeft verdrongen.

Vroeger, toen ik de leeftijd van A had, zong ik al in het kinderkoor. Met Drie koningen hadden we in de kerk ook een viering met het kinderkoor. De kerk was dan nog steeds vol met kerstversiering en pas na dit feest was de kerstperiode afgelopen.
In mijn herinnering duurde de kerstvakantie ook altijd tot na Drie koningen.

Daarna is het feest van Drie koningen eigenlijk wel weggezakt tot de datum waarop je elkaar voor het laatst een gelukkig nieuwjaar kunt wensen.

Tijd voor een opfriscursus:
* Drie koningen is op 6 januari. Drie wijzen komen uit het Oosten om het kindje Jezus op te zoeken. Hij zou de nieuwe koning van de Joden zijn.
* De drie koningen zijn later pas koningen geworden en vertegenwoordigen de drie toen bekende werelddelen: Caspar (een 20-jarige Aziatische jongeman), Melchior (een 60-jarige, blanke, Europese grijsaard met een baard) en Balthasar (een 40-jarige, bebaarde, zwarte man uit Saba (Ethiopië) bron: www.beleven.org
*”Zij volgden een Sterre naar Bethlehem” zingen we in het liedje “Wij komen tezamen” Een ster wees hen de weg naar Bethlehem. Historici zeggen dat dit de komeet van Halley geweest moet zijn. Deze is ongeveer elke 76 jaar te zien op aarde. Hieruit kon men ook opmaken wanneer Jezus precies is geboren (uit mijn hoofd ongeveer 6 jaar voor Christus)
*De Drie koningen kwamen niet met lege handen. Zij hadden wierook, mirre en goud bij zich voor het kindje.
*Koning Herodes wilde dat de drie koningen het kindje zouden verraden. Hij voelde zich bedreigd door deze nieuwe koning. Een droom vertelde hen niet terug te keren naar Herodes en ze verlieten stiekem het land
*Vlak daarna kreeg Jozef ook een droom om naar Egypte te vluchten met zijn gezin. Herodes liet alle jongetjes in de omgeving van Bethlehem tussen 0 en 2 jaar doden. Jozef en Maria waren net op tijd ontsnapt met hun kindje
*Vroeger kregen bij ons alle kinderen in de kerk een plakje koek. In drie van de stukken koek zat een boon verstopt. Als je deze vond was jij de koning voor die dag. Helaas vond ik ontbijtkoek toen al niet de moeite waard om op te eten. Zeker niet voor een boon.

Drie koningen
Ik ben eruit, van vergeten feestdag naar verlenging van de feestdagen. Niets geen dip na 1 januari. We gaan door tot en met 6 januari.

Vier jij Drie koningen met me mee?

Advertenties

7 gedachtes over “Drie Koningen; we verlengen de feestdagen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s