Kopiëren en samen doen_Thee inschenken

Kopiëren en samen doen

Doe mama! En T vertrekt met mijn sleutels en zijn eigen telefoon onder zijn arm. Natuurlijk ben ik nieuwsgierig wat hij gaat doen. Het antwoord: “Papa, doe mama!”

Daar gaat hij dan, op weg naar papa. Of beter gezegd, net als papa. Doei mama. Zien jullie papa nu ook gaan ’s ochtends op weg naar kantoor? Laptoptas op zijn schouder, sleutel en telefoon in zijn hand.

Gelukkig komt T nog niet verder dan de voordeur en vind ik tot nu toe mijn sleutels nog steeds terug.

Leren door te kopiëren

Hij is dus hard aan het leren. Nadoen, het imiteren is een vorm van leren. Het is niet alleen kopiëren om te leren, maar ze ontwikkelen ook sociaal gedrag en anderen helpen.

A was altijd verbaal sterk. Sprak al snel en duidelijk in echte zinnen. Bij haar was het altijd opletten wat je zei. Anders kreeg je keurig je niet zo nette bewoordingen terug van onze papegaai. Ik ben wel eens bang geweest dat haar woordenschat vreemde blikken zou kunnen opleveren…

Beide kinderen waren en zijn dol op onze speelgoed keuken. Leren door na te doen is hier heel duidelijk zichtbaar. Zelf koken, thee zetten en lekkere soep maken voor mama. Als een volleerd chef roert T nu in de pannen en tapt hij water uit zijn kraan. Ook zijn oven maakt overuren. Ik heb inmiddels al liters thee, en soep op. Heerlijk! A ging op later leeftijd ook de tafel uitgebreid dekken. Borden, kopjes en dan het eten uit de keuken in afgedekte bakjes op tafel zetten.Kopiëren en samen doen_Thee inschenken

T speelt ook graag met zijn nieuwe gereedschap. Uren probeert hij zijn speelgoed open te schroeven om de batterijen te vervangen en te maken.
Kopiëren en samen doen_schroeven

Leren door samen te doen

Behalve het spelen door ons na te doen, vindt met name T het ook leuk om mama te helpen. De absolute favoriet: samen stofzuigen. Als tussenoplossing mag hij helpen de stofzuiger te pakken. En als ik klaar ben, mag hij ook of even stofzuigen.
Natuurlijk dweilt hij daarna ook nog even de vloer.Kopiëren en samen doen_dweilen

Geknoeid? Geen probleem, T komt wel aangelopen met de theedoek. Theedoek? Ja theedoek. Die kan hij zelf pakken en heeft een prima formaat om mee te poetsen vindt hij. Ook de badkamer en keuken neemt hij graag onder handen. Hij heeft dan ook een eigen schoonmaakdoekje.

Ook echt helpen met koken vinden ze hier leuk. T maakt graag de champignons schoon. Ik geef hem liever nu nog geen mes. A helpt soms ook met koken, maar liever nog met bakken. Inmiddels kan zij ook al best zelf een aantal dingen vanaf een recept maken. Een beetje hulp met afmeten is nog wel gewenst.Kopiëren en samen doen_Champignons schoonmaken

Zoals je ziet heeft onze kleine copycat of papegaai veel plezier in de rollenspellen. Op dit moment ook zijn belangrijkste speelgoed. Ach de puzzels, boeken en toet toet auto’s komen ook wel weer aan de beurt, voorlopig geniet ik lekker van mijn eigen hulp in de huishouding en privé kok.

Welke dingen kopiëren jullie kinderen?

Advertenties

11 gedachtes over “Kopiëren en samen doen

 1. mamamarjon1911 zegt:

  Onze jongste thuis doe ook alles na door te kopiëren. Ik merk dat hij sneller ‘ leert’ dan zijn grote zus destijds. Hij heeft immers een voorbeeld.
  Al doet onze dochter mij of de juf geregeld na. Zo leuk, ze zegt of doet iets en ik denk ‘ haha wat herkenbaar, doe ik echt zo?!’

  Like

 2. Sopdet Si zegt:

  Die eerste foto is zo herkenbaar… Zalig tijd.
  Ik moest vooral even glimlachen wat het nazeggen van woorden betreft. Wij waren hier vaak op zoek naar de bron van bepaalde woorden en dan was het altijd grappig om te ontdekken wie dat nou net zei. Ondertussen leert ze zoveel woorden van vrienden en tv… We hebben de zoektocht opgegeven.
  Ja, soms leren we onszelf kennen door naar de papegaai te kijken 😀

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s