5x leeftijdsverschil_Eerste kennismaking

5x: Leuk een groot leeftijdsverschil

A en T schelen 5 jaar, ruim 5,5 jaar zelfs. Dat is op een kinderleeftijd een behoorlijk groot verschil. Toen T geboren werd, zat A al dik in groep 2 en was al echt naar groep 3 aan het toegroeien. Op latere leeftijd zullen ze merken dat het verschil steeds kleiner wordt. Tenminste dat is mijn eigen ervaring. Ik kan het prima vinden met mensen van 5 jaar jonger, of 5 jaar ouder. Belangrijker wordt dat je dezelfde interesse hebt, of iets deelt. Maar nu kan het verschil soms heel groot zijn. Ik zette voor mijzelf eens op een rijtje waarom ik het zo leuk vindt, dat er tussen de kinderen wat meer leeftijdsverschil zit.

 
Nu schelen mijn kinderen ruim 5 jaar, maar ook als er 3 of 4 jaar tussen zit, denk ik dat je hetzelfde kunt ervaren.

1. De oudste is al zelfstandig

Daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat ze alles al helemaal zelf kunnen. Maar aankleden, eten, en ook naar de wc gaan is wel heel handig als je zelf met een baby in je armen loopt. A smeert inmiddels ook zelf haar boterham als het nodig is. En in het weekend wil ze ook wel drinken en een broodje voor haar broertje maken. Ze spelen dan samen beneden. Heerlijk kunnen papa en mama toch nog heel even blijven liggen.5x leeftijdsverschil_Eerste kennismaking

2. Samen de zwangerschap beleven

Ik vond het heel leuk om A te betrekken bij de zwangerschap. En zelf vond ze dat ook erg leuk. Mee naar de verloskundige om het hartje te luisteren. En ook meekijken bij de echo’s en zien dat je een broertje krijgt, was een leuke ervaring. Kleinere kinderen kun je ook meenemen, maar A kan het zich goed herinneren en samen keken we ook regelmatig hoever haar broertje al was gegroeid in mijn buik. In het pakket dat ik kreeg van de verloskundige zat daarvoor een heel leuk boekje waar we samen regelmatig naar de plaatjes keken. Voordeel dat A echt ruim 5 jaar ouder was, het was geen kinderboek, maar een boek voor de aanstaande mama, met schematische tekeningen en een tekstje wat er die week gebeurde in de zwangerschap. Leuk om samen te ervaren dat die week de nageltjes groeien en dat de baby bij 20 weken al zo goed als af is.

3. Jaloers op de baby

A was ook wel jaloers op de baby. Maar ik kon haar heel goed uitleggen en natuurlijk ook laten merken dat ik nog steeds van haar hield. Ook al moest ze mama ineens delen met haar broertje. De jaloezie is makkelijker te bespreken en ze kon natuurlijk al best even op haar beurt wachten. Natuurlijk heeft ze wel eens geroepen dat het een rotbroertje is (doet ze nu nog steeds af en toe), maar ze heeft hem ook nooit pijn willen doen.

4. Samen verzorgen

A vond het ook erg leuk om te helpen met haar broertje. Een luier verschonen was dan wel erg vies, maar in bad doen, of een fles geven. Zij was de eerste die haar broertje een fles gaf, zijn erg leuk om te doen. Ze was dan ook al groot genoeg om echt zelf T vast te houden en de fles te geven. Alleen dronk hij niet snel genoeg naar haar zin en haakte zij toch halverwege af.
Haar grootste wens was om samen met haar broertje in bad te gaan. Dus in de eerste week zaten zij (wel samen met papa) dan ook al heerlijk in het grote bad. Wat was zij trots!5x leeftijdsverschil_In bad

5. Samen spelen

Nu zijn we twee jaar verder en kunnen ze ook leuk samen spelen. Ik kan makkelijk even boven de was uit de machine halen of iets dergelijks, want zij let ondertussen beneden tijdens het samen spelen wel op haar broertje. En luisteren doet hij net zo goed als bij zijn vader en moeder, dus…….

Wat vind jij fijn aan een groter leeftijdsverschil tussen je kinderen?

Advertenties

8 gedachtes over “5x: Leuk een groot leeftijdsverschil

 1. Themommydiaries zegt:

  Leuke blog! Ik merk dat nu ik zwanger ben van de derde, het veel makkelijker is met Maxim omdat die nu al wat ouder is en wat zelfstandiger. Maar ik moet wel zeggen dat die 2 jongens hier altijd samen aan het spelen zijn en dezelfde interesses hebben. Dat is ook erg leuk!!

  Like

 2. marjon zegt:

  Tussen onze kinderen is ook 3 jaar leeftijdsverschil. Bewust voor gekozen. Onze dochter is met ruim 30 weken geboren. We wilde dus dat zij al wat zelfstandiger zou zijn als ik zwanger zou worden van een 2e. De vraag was nl of het 2e kindje ook zo vroeg zou komen. Gelukkig is hij blijven zitten tot 39 weken. Maar onze dochter heeft ook mijn buik zien groeien, ze snapte het meer, zij kon al veel dingetjes zelf. Dit was prettig doordat ik wel rustig aan moest doen. Ik herken dus wel een aantal van bovenstaande punten.

  Like

  • Mama Marijke zegt:

   Ik kan me helemaal voorstellen dat je dan ook even wacht. Met een klein hummeltje en dan wederom zo’n snelle geboorte zou wel lastig zijn inderdaad. Wel fijn dat de tweede wel goed bleef zitten

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s