Buitenspelen

Buiten spelen is gezond. Dat weten we allemaal. En buitenspelen is ook in dit beeldschermtijdperk leuk. Maar is het ook hetzelfde als toen jij en ik klein waren?

Spelletjes van vroeger

Grote kans dat jij ze allemaal herkent, de spelletjes die we vroeger deden met buitenspelen. In de pauzes op de basisschool, maar zeker ook na schooltijd met vriendinnetjes. Het waren altijd van die fases, die in mijn herinnering elk jaar weer terugkwamen. Welke zie je nu nog regelmatig bij jou op het schoolplein? Even graven in mijn eigen herinneringen wat wij vroeger speelden. Welke zou A dan nog van mij willen leren?

Touwtje springen

Touwtje springen zie ik nog wel op het schoolplein en ook A begint hier weer interesse voor te krijgen. Je hebt hier natuurlijk wel verschil in soorten springtouw.
A heeft nu een springtouw voor 1 persoon. In je eentje springen kan op diverse manieren. Gewoon springen, lopend springen. Hoog springen en dan je touw er een extra keer onder door zwaaien. Achteruit springen. Vele varianten heb ik van mijn eigen moeder de oma van A geleerd. En geloof me, die was er beter in dan wij. En ik heb meer gesprongen dan A, maar zij heeft nog een aantal springjaren te gaan.
Daarnaast kun je ook samen heel goed spelen met een springtouw. Hier heb je wel een lang stuk springtouw voor nodig. Of een stuk waslijn. Binnenkort maar eens op zoek naar een geschikt touw. En hoe gaan die spelletjes ook al weer?

Knikkeren

Uren waren we hier vroeger mee bezig. Koude, natte en geschaafde vingers. En vaak werd er flink ruzie gemaakt om de knikkers. Valsspelen was heel normaal, toch? Even snel de regels veranderen tijdens het spel gebeurde vaak in mijn herinnering.

Elastieken

Een simpel wit elastiek, en springen maar. Alleen met het elastiek tussen twee stoelen, maar bij voorkeur met minimaal 2 medespelers. En dan steeds smaller en hoger. Verschillende manieren hadden we hiervoor. Moet ik toch ook eens uitzoeken hoe die nu ook al weer precies gingen.Buitenspelen

Ik verklaar de oorlog aan….

Niet echt een vredelievend spel als je dat zo hoort. Maar eigenlijk een onschuldig spel. Een grote cirkel verdeeld over het aantal deelnemers en kies maar een land. Ik herinner me het hele schoolplein en de straat vol met kleine landjes.

Klapspelletjes

Ook herinner ik me nog goed dat we klapspelletjes deden. Elkaar tegen de handen klappen en met verschillende liedjes en de daarbij horende bewegingen en verschillende klaptechnieken. Jeetje ook hier merk ik, dat ik dat ik in de loop der tijd veel vergeten ben.

Andere spelletjes

Ook speelden we veel verstoppertje, voetbalden we veel en lummelen was ook een leuke bezigheid. En wat dacht je van tikspelletjes, hinkelspelletjes en nog veel meer.

Wordt vervolgd…

Huiswerk voor mij! Ik ga eens opzoek naar de bijbehorende versjes en hoe we dingen nu ook al weer precies speelden. Leuk om over te dragen aan A.

Welk spelletje heb ik gemist? Of weet je nog precies hoe het zit met een bepaald spel? Ik hoor het graag van je.

Advertenties

7 gedachtes over “Buitenspelen

  1. mamamarjon1911 zegt:

    Oorlogje verklaren deden wij ook altijd! En lummelen, verstoppertje…. Gelukkig hebben we zelf ook twee buiten speel kinderen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s