Moestuin, de eerste oogst

Moestuin; de eerste oogst

Eindelijk! Iets later dan de AH aangeeft, maar we kunnen oogsten! De allereerste eigen gekweekte groenten zijn klaar. Eigenlijk al een paar dagen, maar we zochten nog een goed moment om de eerste oogst ook te kunnen eten. En dat was deze week.
Voor het eten van de eerste oogst, moet je natuurlijk ook eerst oogsten, en ook daar hadden we de tijd voor nodig. Er waren deze week eerst de nodige speelafspraken, dus ik moest even geduld hebben tot A kon helpen.

Radijsjes

Ja natuurlijk zijn de radijsjes de eerste die geoogst kunnen worden. Dat klopt helemaal met de beschrijving van de AH. Alleen duurde het iets langer dan de 4 weken na het verpotten. Ik vermoed nog steeds dat het komt, omdat ze het buiten toch een beetje koud hadden gekregen. Maar het wachten is beloond. We hebben nu radijs.

Na de oogst

De reden dat de radijsjes toch even wat langer mochten wachten op hun oogst moment, kwam dus door speelafspraakjes. Ik wil de radijs dan namelijk ook zo vers mogelijk verwerken. Lijkt me toch zo jammer als ze uiteindelijk niet opgegeten worden…..
Na de oogst, eerst natuurlijk de foto’s met de oogst. Je kunt ook maar beter trots zijn op je eigen moestuin, dus dat moet uitgebreid vast gelegd worden.
Daarna hebben we de radijsjes ontdaan van hun blad, het restantje van de wortel onderop. En natuurlijk ging de radijs in bad. Knarsende radijsjes smaken toch minder lekker.Radijsjes oogst

In de sla

De kinderen zijn niet direct dol op radijs. Meestal heeft de radijs een scherpe smaak, die de kinderen niet lekker vinden. Om die reden combineerden we dit met sla. Hierdoor vallen de paar radijsjes niet op tussen de slablaadjes, komkommer en tomaat. In mooie plakjes geeft het de sla ook een mooi extra kleurtje.

De smaak

De smaak van onze radijsjes was prima. Niet te scherp, zodat iedereen, oké op T na, ze ook heeft gegeten. Maar toch proefde je prima de wat scherpere smaak van de radijs. De radijsjes uit het voorjaar zijn ook minder pittig van smaak, dan radijsjes uit de zomer. In het voorjaar bevatten ze meer water. Dus geef ze vooral genoeg water.

Een ander recept

Niet zo dol op radijs in de sla, of meer dan genoeg radijsjes? Op de blog van Diana las ik enige tijd geleden al een leuk recept voor een Moestuinmaaltje radijs.

Natuurlijk kun je ze ook gewoon als gezonde snack eten, staat leuk op tafel met komkommer, tomaatjes en andere rauwkost. Lekker sausje (dol op zelfgemaakte knoflooksaus) erbij. Oké dat laatste is iets minder gezond, maar wel lekker.

Hoe eten jullie radijsjes?

Advertenties

7 gedachtes over “Moestuin; de eerste oogst

 1. marjon1911 zegt:

  De eerste oogst is altijd leuk zeker wanneer het goed gelukt is. Wij eten zelf ook geen radijsjes maar in de sla is het inderdaad prima. Wij hebben geen radijsjes…. maar de eerste aardbei uit onze moestuin is ook een feit.

  Like

 2. Tips voor papa's zegt:

  Leuke blog! Wij zijn nog druk aan het kweken, niet allemaal van AH, maar ook van de Boerenbond.
  Ander leuk recept met radijsjes is bijv door ze te marineren in azijn: lekker fris en de radijsjes worden iets minder scherp, maar blijven wel knapperig!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s