Brengparkje

Met de afvalzak onder je arm

Begin deze maand was het weer zover, de bak voor restafval werd geleegd. Nog even een rondje langs de luieremmer en daarna kon de bak aan de weg. Het was de eerste keer in 2016 en de eerste keer sinds de kerst. En dat zag ik terug. Terwijl onze bak, wederom, half leeg aan de weg stond, zag ik bakken met grote koppen erop. En die bakken waren ook nog eens 2x zo groot als die van mij. Het zette mij aan het denken….

Overal anders

Naar aanleiding van mijn vorige blog over afval, realiseerde ik me al dat het ophalen of wegbrengen van afval niet in heel Nederland hetzelfde is geregeld. Er zijn plaatsen waar veel gescheiden afval wordt opgehaald en plaatsen zoals bij ons, waar alleen gft en restafval wordt opgehaald. Dat betekent dat wij regelmatig naar het brengparkje moeten om glas, papier en plastic weg te brengen.Brengparkje

Gemak dient de mens

Als ik naar mijn eigen container kijk, een kleine dus, die elke 2 weken maar halfvol aan de weg staat en deze vergelijk met vele overvolle grote containers hier in de wijk denk ik wel eens: “Hoe kan dat nou?”
En als ik daar langer over denk, denk ik: “Gemak dient de mens”. Die grote grijze restcontainer is groot genoeg om je afval gewoon in te kieperen. Dus waarom de noodzaak om je glas, papier en plastic apart te verzamelen en weg te brengen? Het kost moeite! En ergens snap ik dat ook als ik maar de vensterbank kijk in mijn keuken, vol met glazen potjes en eronder een zak met plastic. Het ziet er vlak voor onze tocht naar de betreffende bakken niet altijd even opgeruimd en gezellig uit.

Mijn oplossing

Hoe kunnen we nu zorgen dat het scheiden van plastic net zo gewoon wordt als het scheiden van Gft afval? Daar moesten we vroeger ook aan wennen. Maar nu vind je het normaal dat die bak voor de deur staat. Volgens mij ligt daar ook de oplossing van dit probleem. Pas het systeem aan. En doe dit dan voor heel het land. Een bak voor gft, plastic, glas en papier. Het liefst voeg ik er ook nog 1 toe voor blik. Natuurlijk kun je dan best gecombineerde bakken maken. Glas en papier samen in 1 bak, met een scheidingswand. En blik en plastic samen in een andere bak. En als laatste een bak voor je gft.

Toch nog een brengpark

Alleen wat te doen met dat hele kleine beetje restafval?
Volgens mij voldoen de brengparkjes hier prima voor. Er blijft maar weinig over dat je nu als restafval kan bestempelen. Dus met dat kleine zakje mogen mensen best even naar een brengparkje om de hoek. Want hoe beter het afval gescheiden wordt, hoe minder je hoeft weg te brengen.

Zou jij met je restafval naar een brengparkje gaan?

Advertenties

15 gedachtes over “Met de afvalzak onder je arm

 1. Pauline zegt:

  Ik ben het helemaal met je eens. Jouw idee om het restafval naar een brengparkje te brengen heb ik ook al voorgesteld aan De Meerlanden, maar dat zal niet zo snel veranderen. Nu denk ik steeds, alle kleine beetjes helpen als ik met een volgeladen fiets naar het brengparkje ga 🙂

  Liked by 1 persoon

 2. Hanneke zegt:

  We kunnen ook de brengparkjes uitbreiden en de containers afschaffen ;). En dan met een pasje per kilo afval betalen. Elke maand een overzicht in de mail met de hoeveelheid kilo’s en de eraan verbonden kosten.
  Direct mensen raken in de portemonnee is altijd heel effectief! Eens kijken hoe snel men dan kan scheiden!

  Liked by 1 persoon

 3. sandra zegt:

  wat mij het meest verbaasd is dat ik keurig probeer te scheiden, plastic zak aan de verwarming, 2 kratten voor papier en glas in de voorraadkast. een heel gesjouw naar het brengparkje voor de deur…maar dat is geen probleem.
  het gft afval kan ik nergens kwijt en als je de gemeente hier over belt zegt men: mevrouw komt bij de vuilstort op 1 hoop terecht, doe maar gewoon bij t rest afval.

  voor wie scheiden we dan eigenlijk?

  Like

 4. yvonnevanloon zegt:

  Nergens in Nederland komt het gft bij het restafval terecht, tenzij het gft te vervuild is met plastic, etc. Veelal in grote steden zoals Amsterdam het geval. Bovendien is daar weinig gft, veel mensen hebben daar immers geen tuin.

  Elke gemeente is vrij om te kiezen hoe ze het afval willen inzamelen. Er zijn veel proeven in Nederland, ook om rest weg te brengen en afval voor recycling vaker op te halen. Het fijne weet ik er niet van, ben al bijna vier jaar weg uit de afval wereld.

  Het staat of valt met de inzet van de burger. Veel mensen willen een extra stap zetten als ze het zelf ook direct iets oplevert. Bij afval scheiding zie je de winst niet direct, alleen de nadelen. Meer sjouwen, meer bakken in huis, etc. Dan is alles bij elkaar een snelle oplossing. Alleen mensen die echt voor milieuverbetering gaan zijn bereid een extra stap te zetten. De rest interesseert het gewoon niet…

  Like

  • Marijke zegt:

   Dat valt mij inderdaad ook op, die inzet van de burger…. Zou het dan echt alleen helpen als het geld zou kosten op opleveren. En dan niet een €10, want denk dat veel mensen het dan alsnog laten

   Like

 5. Jenn zegt:

  Helemaal geen slecht idee! Bij ons betalen we per keer dat hij geleegd wordt. Dus hier staat hij ook overvol aan de straat, maar dan eens in de zoveel maand. Nadeel is wel dat mensen gaan dumpen bij elkaar, dus iedereen zet tegenwoordig de container buiten vlak voordat hij geleegd wordt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s