Bedritueel

Bedritueel

Lange tijd geleden schreef ik al eens over ons ochtendritueel. Wij hebben altijd net tijd genoeg om op tijd op school te komen. In boos op mezelf schreef ik van de week vervolgens dat het ook vooral een kwestie is van planning. En laat ik daar nu ’s ochtends niet zo goed in zijn. Vooral dat eerder opstaan niet. Maar alles valt of staat met een strakke planning. Maar hoe gaat dat dan ’s avonds? ’s Avonds is er zeker wel een vast ritueel. Het geeft de kinderen ook gewoon een beetje houvast in het afscheid nemen van de dag en lekker te gaan slapen.

Na het eten

Waar de ochtend minutieus gepland is, is dat in de avond niet het geval. Het wisselt nog wel eens hoe laat we eten. Altijd ergens tussen 5 en 6 is de planning, maar soms zijn we ietsjes later. Het hangt ook af van de activiteiten in de middag, en in de avond. Na het eten en het aanzetten van de afwasmachine is er dus nog wat meer of nog wat minder tijd over. Afhankelijk van het tijdsstip gaat de tv aan voor het jeugdjournaal of maakt A huiswerk. Woordjes leren voor het dictee, of een toets van aardrijkskunde of geschiedenis. T kan nog even op de IPad wat kijken of lekker nog even spelen.

Bedtijd

Dan is het bedtijd voor T. Met wat moeite beslist hij altijd dat mama degene is die hem naar bed mag brengen. Hij krijgt tegenwoordig de keuze mama of papa, want op naar bed zegt hij standaard nee. Bovengekomen trekken we eerst een pyjama aan, en indien nodig natuurlijk een schone luier.
Na het omkleden is het tijd voor het tandenpoetsen. Eerst door mama, en daarna nog even zelf. Hoewel hij dat het liefst andersom ziet. Dan doen we de gordijnen dicht, pakken we blauwe beer uit bed en kiezen een boek.

Voorlezen

Nog even samen op het grote bed. Met een boekje van de bibliotheek. Voor het slapen gaan lezen we altijd de boekjes van de bibliotheek. Zo heeft ook mama afwisseling bij het voorlezen en overdag putten we dan uit de eigen voorraad en komen regelmatig de favoriete boeken voorbij. Dus de afwisseling van boeken is soms wel even fijn.

Slaaplekker allemaal

Na het lezen ruimen we het boekje op, en rennen we naar de trap. Bovenaan de trap hebben we een hekje langs de trap. Daar roepen we vervolgens A en daarna papa naartoe. Daar krijgt iedereen nog een kus en gaan we lekker naar bed. Meestal is hij dan binnen een paar tellen al vertrokken naar dromenland.Bedritueel

Later naar bed

A is al flink wat jaren ouder en heeft inmiddels van bovenstaand ritueel afscheid genomen. Hoe dat is gegaan weet ik niet eens meer, maar het is vast na de geboorte van T geweest. Daarvoor sliep zij op die kamer namelijk.
Nu vertrekt ze na wat lichte dwang rond kwart voor 8 naar boven. Omkleden, toilet en tandenpoetsen. Daarna komt ze naar beneden voor een kus. Voor papa dan hè, want ook hier geldt, mama moet mee naar boven.
Boven helpt mama met het dicht doen van het gordijn en wordt ze nog even ingestopt. Het is dan inmiddels 8 uur. Ze mag dan nog even lezen tot kwart over 8. Het liefst wordt zij ook nog voorgelezen, maar ze luistert al vaak mee met het voorlezen van T. En nog belangrijker; ze moet zelf de meters maken in het lezen. Dus dat kwartier heeft ze echt nog wel nodig. Na dit kwartier doet ze zelf het licht uit en hopen we dat ze snel slaapt en niet met een van de 15 smoezen weer haar bed uit komt.

Hebben jullie ook een vast avondritueel?

Advertenties

7 gedachtes over “Bedritueel

  1. Floortje zegt:

    Ja, dat nachtritueel is inderdaad een lastige… Onze plast nog in bed, dus dan is het enorm belangrijk om je er strak aan te houden. Op advies van de huisarts hebben we bij http://www.plasdagboek.nl zo een plasdagboek gedownload en uitgeprint. Die houden wij nu elke avond keurig bij. Het helpt hem wel beter inzicht te krijgen in het bedplassen, maar tot nu toe verschonen wij nog steeds wekelijks het bed! Misschien een mooi onderwerp om eens over te schrijven!

    Wat een leuke blog heb je trouwens, net ontdekt en lekker doorheen aan het lezen 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s