Bonje in groep 6

Het klinkt als de titel van een spannend kinderboek. En dat zou het misschien ook wel kunnen zijn maar dan wel op waarheid gebaseerd.

Vorig jaar zat A in groep 6. Van het ene op het andere moment was er bonje in de klas. Meiden die elkaar altijd respecteerde en vriendelijk met elkaar omgingen werden vijanden. Er ontstonden clubjes met buitensluiting van anderen. Er werden kwetsende briefjes geschreven en niet altijd met de eigen naam ondertekend, stiekem overleg en roddelmomenten kwamen in de plaats van lachen met elkaar. Scheldpartijen tijdens het buiten spelen, wisselingen van sport om maar niet meer met dat ene meisje te hoeven spelen en nog veel meer andere rariteiten.

Van andere ouders, met oude kinderen, hoorde ik soms dat het bij hun toendertijd in groep 6 ook zo een moeilijk jaar geweest was.

groep6

Nu, een jaar later, heeft de rust gelukkig weer de overhand gekregen. Iedereen lijkt weer zijn eigen plekje gevonden te hebben. Er heeft wel een verschuiving plaats gevonden in vriendschappen en sommige meiden zullen het vertrouwen in elkaar niet meer terugkrijgen. Of het vertrouwen in zichzelf.

Nu zit Q in groep 6. Het gaat langs hem heen, want het treft hem niet, maar er is weer bonje in groep 6. En weer tussen de meiden. Ben ik blij dat ik dit keer niet te maken krijg met een constant gekwetst kind, huilbuien en gesprekken met andere ouders. Ben ik blij dat ik nu even een jongen heb!

Hoewel zijn tijd vast nog wel komt geniet ik even van de lichamelijke en geestelijke achterstand van de jongens op de meiden!

Herken je dit fenomeen in groep 6?

Advertenties

7 gedachtes over “Bonje in groep 6

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s