Tafels in groep 4

Tafels oefenen in de vakantie?

Vanaf groep 4 mag je je eigen kennis ook weer even afstoffen. Weet je ze nog allemaal? Een paar lastige dan 8×7= en 4×8=
En binnen 3 seconden het juiste antwoord paraat? Dan kun jij je kind goed helpen bij het stampen van de tafels. Voor de zekerheid nog even de antwoorden. Maar dan moet je wel even verder lezen, want als ik ze hier zou typen, dan had je misschien wel gespiekt.

A zit nu eind groep 5 en zij kent ze inmiddels allemaal. Maar nog lang zo snel niet als wij ze kunnen. Dus we oefenen nog wel even door, want ze kan hier alleen maar profijt van hebben. Maar ze was niet de enige die ze niet snel kent. Tijdens een van mijn inval momenten in een groep 7 bleek de parate kennis van de tafels ook ver weg.

Daarom verzamelde ik een paar leuke tips om tafels te oefenen als het nodig is, maar ook de jaren erna. Leuk voor in de vakantie, of gewoon als je kind zich verveelt.

De tafelposter

Iedereen kent de wc tafelposter wel. Die hang je op de wc en elke keer als je zit, kun je oefenen. Saai dus, maar wel effectief. Ik herinner me zelfs nog wat rijtjes Latijn van vroeger van het toilet. En de Duitse voorzetsels.
En handig ook voor de papa’s en de mama’s. Even je kennis opfrissen, en niemand die het door heeft. Tja je zit er toch.Tafels in groep 4

Wie is sneller?

Dit doen wij regelmatig aan tafel. Papa of mama noemt een tafel. A krijgt 5 tellen voor het antwoord (als je net begint 10 tellen, of varieer met de lengte) en daarna mag de andere ouder het antwoord geven. Willen ze graag winnen hoor van mama of papa. En het traint behoorlijk.

Spelletjes

Dol op spelletjes als bingo of memorie. Ik heb er een aantal gepind op pinterest.
Ze zijn niet alleen leuk om in de klas te oefenen, maar ook thuis. Voor alle tafels is er ook een eigen spelbord. Kun je samen, of met een vriendje of vriendinnetje lekker oefenen.

Of een spelletjes slangen en ladders, maar dan met tafels. Los de som op van het bakje waar je staat. Antwoord goed, dan mag je blijven staan, anders moet je weer terug. Direct even quality time met je tafels lerende kind.

Kruiswoordpuzzel

Je kind dol op puzzelen. Maak een kruiswoordraadsel met tafelsommen. Voor jezelf ook een leuke uitdaging om een puzzel te maken. Maar je kunt hem ook vinden op Pinterest.

Zelf spelenderwijs oefenen

Zelf oefenen hoeft niet saai te zijn. Het kan natuurlijk ook heel goed met een spelletjes memorie of maak een tafel happertje. De meeste kinderen weten we hoe ze het moeten vouwen. Deze is al voorgedrukt op papier. Zijn deze te makkelijk geworden? Even natekenen, nieuwe sommen erop en spelen maar weer.

Op het bord tafels op Pinterest vind je nog meer leuke ideeën. Oh en de antwoorden uit de inleiding moeten we niet vergeten. 8×7=56 en 4×8=32.

Hoe oefen jij de tafels met je kind?

Advertenties

5 gedachtes over “Tafels oefenen in de vakantie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s