hun-moeten-luisteren

Hun moeten nu even luisteren!

Misschien ben ik nu een zeur, een taalpurist, maar sommige dingen vind ik echt vreselijk.
Nu ben ik niet perfect in mijn Nederlandse taal, en irriteer ik me (ja ik weet het) dus soms wellicht onterecht aan anderen omdat ik ook fouten maak. Maar als juf vind ik dat je een bepaalde basis van de Nederlandse taal moet beheersen.

De basis

Op de Pabo spelling genoeg gehad. Haalde je de toets niet? Dan moest je de lessen volgen, maar helaas sommige onderdelen zaten daar niet in. Wel werkwoordspelling en ook moeilijke woorden met trema’s, koppeltekens etc. Helaas is de spelling hierna al weer aangepast. Maar gelukkig is alles op te zoeken niet waar?
Terecht dat op de Pabo de kennis van de Nederlandse taal wordt getoetst. En terecht dat je hiervoor moet slagen. Spelling, maar ook ontleden. Want hoe kun je als juf van groep 4,5,6,7 of 8 zelf de persoonsvormen, zelfstandig naamwoorden, bijwoorden en telwoorden niet benoemen. Dan kun je het al helemaal niet uitleggen aan de kinderen.

Ook bij kleuters

Ja maar ik wil alleen les geven bij kleuters. Een slecht argument wat mij betreft. Nee we hoeven bij de kleuters nog geen persoonsvorm te benoemen. En hoe je “’t Kofschip X” gebruikt dat hoor je inderdaad niet als je tegen kleuters praat. Maar een correcte spreektaal is wel gewenst. En daar wil ik het eens over hebben.

Zoekend met taal

Kleuters, maar zelfs mijn kind in groep 6 is nog zoekend wat betreft de juiste spreektaal. Ze maken nog fouten. Zeker de voltooid deelwoorden en verleden tijd van werkwoorden vinden ze hier maar lastig. Die gekke taal. Wanneer is het werkwoord nu sterk en wanneer nu zwak. Wij geven thuis het goede voorbeeld. Maar soms brengt de lesstof ze weer in de war. Zeker bij dit voorbeeld. Geeft niets, ze leren het vanzelf.

Sommige dingen kunnen echt niet

Maar soms schrik ik. Ik schrik van de taal die ik lees of hoor op scholen. En ik kom op vele scholen als invalkracht. En ik lees ook veel op sommige Facebookgroepen. En dan schrik ik van iets, waar ik een hekel aan heb. Wederom, het kan aan mij liggen, maar het is toch echt: Zij zeggen! En niet hun zeggen! Ja het is correct gespeld, maar nog steeds niet juist. En het is hun boek. En het boek is van hen en niet van hun.
Oh en als je praat over je moeder. Alsjeblieft het is echt mijn moeder en niet me moeder! hun-moeten-luisteren

Ik leer het mijn kinderen thuis goed. En ik zou het ook zeer waarderen als de juf dat ook doet. Ook bij de kleuters! Die jonge kinderen moeten de taal nog goed leren en dat verwacht ik toch echt spelenderwijs op school. Dus gebruik alsjeblieft de woorden hun en hen op de correcte wijze. Weet je het niet meer? Duik dan nog eens in je boeken van de PABO. Want je maakt mij niet wijs dat als ik het op Facebook lees dat je het in de klas wel correct doet.
Dit geldt overigens ook voor zinnen met “Dit betekend”, of “dit veranderd”. Ik vindt, of hij werdt……

En hoeveel fouten haal je nu uit bovenstaand blog? Want ook ik ben niet perfect, verbeteren mag!

Advertenties

7 gedachtes over “Hun moeten nu even luisteren!

 1. Marguerita zegt:

  Herkenbaar! Ik gruwel van taalfouten. Is voor mij echt een reden om een bepaald blog direct weg te klikken als er veel fouten in staan. Iedereen kan een foutje maken, maar laten we wel kwaliteit nastreven op taalgebied. Je zet jezelf anders ook zo te kakken vind ik…

  Liked by 1 persoon

 2. Marian Zw. zegt:

  Helemaal mee eens, afgelopen zaterdag stond ik in het zwembad, en een moeder corrigeerde haar dochter. Dochter lief zei namelijk: Tikkie jij bent ons! Waarop moeder reageerd: Het is niet ons…het is Tikkie jij bent Uhm……
  Oef mijn haren gingen echt rechtop staan, moest de neiging onderdrukken om moeder ook maar even te corrigeren en te vertellen dat het Tikkie je bent hem! Is……..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s