Kruiden

Er is 1 dingetje in de keuken waar ik elke keer weer tegen aan loop. En dat is mijn kruiden verzameling. Ik noem het maar een verzameling want we hebben best een heleboel verschillende soorten kruiden. Nu is dat vooral omdat we van lekker eten uit verschillende culturen houden en dus ook verschillende soorten kruiden nodig hebben. Dat is natuurlijk helemaal niet erg alleen is mijn voorraad een ongeorganiseerde, onoverzichtelijke bende.

Opruimen

Elke keer ruim ik het weer op. Verschillende manieren, plaatsen en methodes hebben we geprobeerd en nog steeds kan ik niet snel iets vinden. Ik heb nooit een goed overzicht van wat er wel of niet is. Dat komt door verschillende dingen.

 1. De kruiden zijn op verschillende plaatsen opgeborgen. Veel gebruikte op het aanrecht, andere in de keuken in een kast en minder vaak gebruikte in een andere kast. Het staat dus niet allemaal bij elkaar, simpel weg omdat dit niet past in het kastje.
 2. De kruiden staan voor elkaar. Ik heb bijna altijd het achterste potje nodig en moet dan eerst alle andere potjes verplaatsen om het juiste potje te kunnen vinden.
 3. We gebruiken kruiden van verschillende merken. Dat betekent dat ook de potjes steeds anders van formaat en vormgeving zijn.

kruiden

Al geruime tijd zijn we nu zoekende naar een betere manier om alles op te bergen maar door de verscheidenheid aan potjes lijkt het onbegonnen werk. We hebben nu een kleine carrousel op het aanrecht met veel gebruikte kruiden en specerijen erin. Best handig, overzichtelijk en makkelijk te pakken maar een ramp om schoon te maken. Na gebruik blijft er vaak iets achter op de deksel waardoor het in de carrousel valt. Ook trekt de carrousel vet en viezigheid aan omdat het op het aanrecht staat.

Nu ben ik dus, alweer, op zoek gegaan naar andere manieren om je kruiden op te bergen. Op pinterest vond ik wat inspiratie. Zoals het oude kruidenrek dat mijn ouders hadden, een trappetje voor de kruiden zodat je ze toch nog allemaal kan zien, een lade vol potjes en een rekje aan de zijkant van de kast.


Uiteindelijk hebben wij gekozen voor een makkelijk te verkrijgen variant. Namelijk de VARIERA lade-inrichting samen met de DROPPAR kruidenpotjes van de Ikea. We moeten nog steeds de kruiden in andere potjes doen maar niet allemaal want de molentjes voor knoflook en chilipepers passen er ook prima in. De lade is vlak naast de kookplaat dus makkelijk te bereiken en omdat de lade dicht kan zijn de potjes veel minder snel vies en vet.

kruiden2

Hoe heb jij de kruiden opgeborgen? En wat vinden jullie van deze oplossing?

8 gedachtes over “Kruiden

 1. Mathilde Maijer zegt:

  Ik ben een nieuwe volger van je blog, en het lijkt me een erg leuk blog!
  Het lijkt me een handige oplossing. Overzichtelijk, netjes, schoon en er kan veel in. En je kruiden liggen in het donker, en dat is goed bij het bewaren.
  Ik koop mijn kruiden op de markt of bij de toko in plastic zakjes of bakjes. Dus ik moet de kruiden altijd al thuis overdoen in een potje. Daarvoor gebruik ik potjes van pesto en mosterd: mooie smalle hoge potjes. Ik heb alle potjes bij elkaar in een zelfgemaakte kast met zeven planken die maar 10 cm diep zijn. Dit is een oude houten cassettekast, die ik in de zeventiger jaren als tiener voor mijn vader gemaakt had. Inmiddels heb ik echt geen muziekcassettes meer, maar de kast is voor kruidenpotjes perfect. Er kunnen ongeveer 80 kruidenpotjes in en is bijna vol!

  Like

 2. Bianca zegt:

  Ik zeg dat is een top oplossing! Dacht gelijk aan deze Ikea oplossing toen ik je bl
  Wij hebben alles in twee plastic bakken vd Ikea op 1 plankje staan. In 1 bak zitten de kruiden die wij vaak gebruiken en in de andere dus de rest.
  Ik pak gewoon het bakje en heb ze dan snel bij de hand

  Liked by 1 persoon

 3. whitley heijmans zegt:

  Wat een leuke post! Ik ben zelf ook grote fan van kruiden in huis, alleen ja waar laat je het he? Op dit moment heb ik gewoon een plankje met alle kruiden. De grote potjes achterin en de kleine voorin en aan één kant de kruiden die ik vaak gebruik. Ach, niet echt een systeem, maar toch wat he haha!

  xxx

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s