Koningsspelen

7 redenen om als moeder niet te helpen bij de koningsspelen

Ondanks dat ik als moeder heel graag help op school, vooraan sta om te rijden bij een excursie en altijd bereid ben om thuis wat extra werk te doen voor de klas is er 1 ding waar ik niet aan mee doe. En dat is sportdag, sinds een paar jaar Koningsspelen genoemd. Als sinds de kleuterklas van A besteed ik dit graag uit aan andere en wel om de volgende 7  redenen.

1. Koud

Het is bijna standaard maar op de dag van de koningsspelen is het nooit lekker warm. Bij ons op school houden ze het dan ook nog eens bij een groot meer en verder een enorme open vlakte van gras. Hoe de wind ook waait hij raakt je altijd vol op. Ik sta de hele dag kinderen te timen met een stopwatch, meetlat of ander instrument maar terwijl zij bewegen kom ik niet verder dan een korte wandeling naar het volgende onderdeel. Ik sta dus gewoon te verkleumen!

2. Verwachting

De verwachtingen van de kinderen zijn hoog gespannen. Dit komt mede door de media die al weken vooraf beginnen met ethousiasmeren door liedjes, filmpjes en teasers. Hele journaal uitzendingen worden er aan besteed dus de verwachting komt bij de kinderen hoog te liggen. En dat levert stuiterballetjes op.

3. Vakantie

Het zal je vast niet ontgaan zijn maar de koningsspelen zijn meestal vooraf aan de meivakantie. Niet alleen ik ben rond die tijd aan vakantie toe de meeste kinderen zijn dat ook. Kinderen zijn moe, geprikkeld en dus gewoonweg niet gezellig.Koningsspelen

4. Pijn

Voeg een obstakel en rennen toe aan deze “gezellige, vermoeide, ongecontroleerde stuiterballen” en je hebt de ene valpartij na de andere. Alhoewel de valpartijen meestal geen erge vormen aannemen is het voldoende leed om voor mij om het hazenpad te kiezen.

5. Competitie

Jantje springt verder dan Pietje. Dus Pietje is boos, moet huilen, geeft Jantje een duw, scheld hem uit, of vul maar in.

6. Genoeg

Hoewel ik dit initiatief van allemaal gezellig sporten best goed vind denk ik ook dat het wel eens genoeg is. Kinderen moeten steeds maar meer bewegen, meer sporten, etc. Deze ene dag in het jaar gaat echt het verschil niet maken hoor. Als een kind onvoldoende sport dan doet hij dat structureel daar brengt sportdag echt geen verandering in.

Koningsspelen

7. Herinnering

Als kind deden wij op school ook aan sportdag. Toen al vond ik er niks. Ook al rende ik alle jongens eruit ik vond het niet leuk. Ik had een hekel aan het wachten tussendoor. Luisteren naar een moeder die mijn naam niet eens kon onthouden en zelf niet eens wist waar wij nu heen moesten. Elk jaar dezelfde spelletjes al sinds de kleuterklas. Nee sportdag was niet mijn favoriete dag.

Vind jij het leuk om te helpen bij de koningsspelen/sportdag?

Advertenties

31 gedachtes over “7 redenen om als moeder niet te helpen bij de koningsspelen

 1. Marguerita zegt:

  Ik ga wel helpen bij de koningsspelen, maar juist naar aanleiding van een van jullie blogs niet met een groepje kinderen. Ik mag de foto’s maken en de lunch voor de leraren klaarzetten. Dat is ook helpen en geen last van alle genoemde punten…

  Like

 2. Lilian zegt:

  Ik heb vorig jaar geholpen en dit jaar helpen m’n man en ik samen. Ik vond het echt heel erg leuk, je leert de kindjes een beetje beter kennen. En die kleuters hebben nog niet zo’n competitiedrang, die schoppen elkaar alleen soms haha.

  Wij hadden vroeger een sportdag waarbij je als team tegen andere scholen moest strijden, dan aspect vond ik altijd erg leuk. Maar dat schijnt nu organisatorisch niet meer te willen omdat ze geen vrijwilligers kunnen vinden.

  Like

  • Nadina Jahangier zegt:

   Hier bij ons gaan alle scholen uit de gemeente juist nog wel tegen elkaar strijden op ons sportpark. Zorgt wel weer voor een extra dimensie aan de competitiedrang, maar goed. onze knul zit ook op voetbal en kickboxen, dus die drang zit er toch wel.

   Ik blijf lekker op veilige afstand en heb het druk genoeg op mijn werk, zeker die dag voor de vakantie. Genoeg andere ouders die iets meer tijd hebben die dag en bij ons is er nooit een tekort aan vrijwilligers, juist een overschot. Regelmatig een teleurgestelde ouder op het schoolplein gehad die mijn taakje wilde ‘ruilen’ zodat hun kind niet zo teleurgesteld hoefde te zijn.

   Like

   • Hanneke zegt:

    Er zijn echt mensen die het heel leuk vinden. Ik ben daar blij mee dan hoef ik mij ook niet rot te voelen als ik dat niet vind.

    Like

 3. Monique zegt:

  Ik herken maar als juf kom.je er niet onderuit. En laten we dan deze last delen. De kinderen vinden het ondanks de tranen , blauwe plekken, ruzietjes en kou geweldig. En daar doen we het voor, toch?

  Like

 4. Annemarie zegt:

  Bij ons wordt Koningsdag, met hulp van de leerkracht van groep8, georganiseerd door groep 8. Geen ouders nodig! Groep zet de velden uit, de onderdelen klaar, begeleiden de groepen 1 t/m 4, verzorgen de ranja en wat lekkers. Zo vullen we de ochtend. ’s middags gaat groep 5 t/m 8 zelfstandig de onderdelen langs. Juffen en meesters hebben de hele dag hun handen ‘vrij’ om hand en spandiensten te verlenen en verdrietjes op te lossen. Heel gezellig en ontspannen. Alle kinderen krijgen een diploma met daarop hun eigen tijden en afstanden. Het jaar erop kunnen ze zich verbeteren! Geen top 1, 2, 3 dus een minimum aan negatieve strijd en volop sportieve strijd. En groep 8? Die kinderen zijn moe en apetrots na zo’n dag!!

  Like

  • Hanneke zegt:

   Dat is absoluut waar. Ik wil echt met alles helpen maar hiermee even niet. Maar ik heb absolute waardering voor alle mama’s, papa’s en ander mensen die wel willen komen helpen.

   Like

 5. Jacqueline zegt:

  Voor mij is het fysiek te zwaar om bij zo’n dag te helpen. Maar ik heb al eerder aangegeven dat ik wel kan helpen door mijn studenten onderwijsassistent en pedagogisch werk in te zetten. Daar is tot nu toe nog maar één keer gebruik van gemaakt.

  Like

 6. Fleur zegt:

  Nou nee thanks , zie mij zelf niet staan in de kou met een lat! Thanks dat mag een andere mama doen haha.

  Vrijdag is het de 21e en dus koningsdag toch zou het als ouder fijn zijn als je weet waar je je kind heen moet brengen! Gezien het geregel sochtends met ook nog een kleintje. Echter tast ik nog in het duister want locatie en/of programma is niks van bekend! … Beloofd weer veel goeds pffff

  Like

  • Hanneke zegt:

   Oh dat is helemaal niet fijn. Je kind ergens anders dan school brengen is inderdaad soms een hoop gedoe. Zeker als je ook rekening moet houden met andere kinderen, werk en dergelijke.

   Like

  • Nadina Jahangier zegt:

   Dat is erg vervelend inderdaad. Bij ons is het al weken geleden bekend en gisteren kregen we de officiele planning van die dag op de mail met info over kleding, eten en planning van uur tot uur. Misschien eens een idee om dit bij de school aan te kaarten, want die onrust is voor niemand goed en zorgt voor nog meer gestuiter.

   Like

 7. Linda zegt:

  Ammenooitniet!
  Luizen pluizen, ja. Schoolreisjes, ja. Voorlezen, ja. Musical decor timmeren met 8e groepers, ja. Kerstknutsels maken, ja. Zelfs de klas uitsoppen vlak voor de zomer vakantie, ja.
  Maar sportdag? Zoals jij ook al zegt op een winderige open vlakte met kiddos die er ook uberhaupt geen zin in hebben… Nope, no can do

  En ik ben niet de enige, mijn kids zitten op een school met ruim 750 leerlingen, en er hebben zich slechts 2 ouders opgegeven -ze hebben er 45 nodig; en nee, dat maakt niet dat ik overstag ga en toch ga helpen. Ze zoeken het maar uit met hun sportdag

  Like

 8. Kim zegt:

  Voor de groepen 1 t/m 6 wordt er op school gesport.
  Voor de groepen 7 en 8, van alle basisscholen, wordt er door de leerlingen van de sportklas van een middelbare school, in het plaatselijke sportpark, van alles georganiseerd. De kinderen van groepen 7 en 8 worden in groepjes begeleidt door de leerlingen van de middelbare school. Hier is geen ouder nodig.
  Alleen door het competitieve aspect wordt er nogal eens vals gespeeld. Dat leidt tot ruzie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s