Speelgoed rages

Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn. Er is een nieuwe speelgoedhype, de fidget spinners. Ooit uitgevonden als een soort alternatief voor het tikken met vinger op het tafelblad voor mensen met bewegingsdrang. Het idee was dat dit minder vervelend zou zijn voor de omgeving. Wat nu precies leuk er aan is? Ik heb geen idee maar als je er geen hebt hoor je er niet bij. Inmiddels zijn ze al uit veel klassen verbannen want ze leiden de andere kinderen behoorlijk af door het bewegen en je hoort ze ook draaien als het stil is in de klas. Maar het bracht ons wel terug in de tijd. En wel naar de speelgoedrages in onze jeugd en die van onze kinderen in de voorgaande jaren.

Buitenspeelhypes

We beginnen even met gezondste rage, namelijk die in het buitenspelen. Om te beginnen was er in onze tijd altijd een vaste periode dat het knikkeren in was. Meestal zo rond de maand Mei. Om de een of andere reden was het na een anderhalve maand ook weer over.

Andere rages waren elastieken, springtouwen en vooral niet te vergeten de rollerskates. Vooral de rolschaatsen in de blauw/gele variant. Als je die had dan was je echt hip.

Maar denk bijvoorbeeld ook aan de Lolobal, de bal in een plasticschijf waar je op kon staan en springen om niet om te vallen.

Ook onze kinderen hebben al heel wat buitenspeelgoed voorbij zien komen. Denk bijvoorbeeld aan de Dance Weels (die stok met een wiel aan het einde die je om je been moet doen en dan er over heen moet springen), stepjes en nu de Oxboards, de Waveboards en de PennyBoards.

Puzzelhypes

De allereerste puzzelrages was natuurlijk die geweldige kubus van Rubiks. Later kwam er nog een platte variant. Die was minstens zo leuk al kwamen soms wel die touwtjes in de knoop.

Ongeveer rond dezelfde tijd kwamen er kubusje uit gemaakt van schuim. De kleuren gaven de moeilijkheid aan. Niet alleen kon je de kubus in de eigen kleur maken maar ook konden de kleuren gecombineerd worden. Van elke kleur 1 stukje in de kubus of een hele grote van alle stukjes. Alles was er mee mogelijk en hier hebben wij thuis best wat tijd mee doorgebracht.

Speelgoedhypes

Ook op speelgoed gebied hebben we al veel voorbij zien komen. Wat wilde ik graag een Tamagotchi en was de Poppel bij mijn vriendin leuk om mee te spelen. Ook jojo’s hadden we thuis. Wij een roze en onze broer een blauwe. Oke we konden er niet veel van maar we moesten en zouden er een hebben en we oefende wel. Gelukkig is er niks in onze omgeving gesneuveld.

Twee dingen die weer helemaal terug zijn Trollz en Furbys. Beide waren ook helemaal in toen wij op school zaten. Ik had een trolletje met roze haren en een voor op een potlood. de Furbys hebben het nooit naar ons huis gehaald maar wij waren er natuurlijk wel gecharmeerd van. Misschien is het daarom dat A er wel een heeft?

Verder hadden wij nog de touwtjes waar je met je vingers figuurtjes ik kon maken. Ik was echt heel goed in de kop en schotel en de Eiffeltoren maar verder ben ik nooit gekomen.

De kinderen hebben ook al een en ander meegekregen van speelgoedtrends. Zo heeft Q een Beyblade/spinner arena gehad inclusief beyblades en verschillende soorten lego-trends zoals de lego-friends.

Knutselhypes

Hier zijn natuurlijk heel veel voorbeelden van te noemen van de strijkkralen, tekenen met zand, armbanden maken van paracord en A was creatief met Bunchems (en ontdekte dat ze niet zo makkelijk uit je haren gaan).

Maar de meest bekende zijn waarschijnlijk wel de loombandjes en de Scoubidou touwtjes. Deze rages kwamen beide zeer plotseling tot een eind omdat er in het nieuws kwam dat er bepaalde weekmakers in het rubber/plastic zou zitten welke kankerverwekkend zouden zijn.

Zinloze hypes

En verder zijn er nog heel veel rages geweest die echt volkomen zinloos zijn. ze zijn niet creatief, je kan er niet mee buiten spelen en ze doen verder weinig. Toch zijn ze ongekend populair. In mijn optiek vallen de huidige fidget spinners daar ook onder. Behalve draaien doen ze tenslotte niks. Ze doen mij erg denken aan de ploppers waar wij op de basisschool gek van waren. Misschien ken jij ze ook nog wel, een halve bal van rubber die je dan binnenste buiten op de grond moest zetten en dan wachten tot ie omhoog sprong. Dan ving je hem en dan deed je hetzelfde nog een keer. Of van je hand of van je hoofd.

Verder waren er de speentjes en dolfijntjes. Daar kon je echt niks mee behalve verzamelen. Knijpbeestje, wuppies, gloeibeestje en klikklak-armbandjes.

Natuurlijk aten we ons ook vol aan chips vanwege de Flippos (tot iemand zo stom was om er een op te eten en ze verboden werden), zaten we met onze vingers in een waterslang de visjes heen en weer te laten zwemmen, lieten we SillyPutty in allerlei vormen zakken en maakte we smurfensnot. Het liefst van Head&Shoulders shampoo want dan was het lekker blauw. Maar wel smerig als je plasticzakje stuk ging.

En mocht je graag een keer terug willen naar de smurfensnottijd, of het maken met je kinderen? Via de pinterestlink kom je bij een filmpje met een recept.

Zo dat is een hele lijst geworden en waarschijnlijk ben ik er nog heel veel vergeten.

Welke rages heb jij gevolgd als kind?

Advertenties

11 gedachtes over “Speelgoed rages

 1. Sylvia zegt:

  Kaatsenballen tegen een muur met twee, drie of vier ballen. En hoela hoepen deden wij ook al en dat doen ze nu nog steeds, al zijn de hoepels wel veel mooier dan in mijn tijd

  Like

 2. Firmamama.nl zegt:

  Leuk om te lezen! Haha die lolo bal had ik ook geel met roze en die rolschaatsen! Zo’n plopper had ik ook, maar daar was toch wat mee..sommige hadden geen gaatje en waren daardoor gevaarlijk..ik weet het niet meer precies. Ik weet wel dat ik oud word als ik dit zo zie allemaal;))

  Like

  • Hanneke zegt:

   Ja grappig he. Nu je het zegt de eerste hadden inderdaad geen gaatje en die waren verboden ofzo want die konden je oog eruit trekken. Nou dat is wat mij als kind is bijgebleven alhoewel je gek bent als je dat ding op je oog zet want dat doet best zeer denk ik.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s