Haren wassen zonder shampoo?

Al jaren heb ik last van een schilferige hoofdhuid. Deze zogenoemde roos gaat gepaard met jeuk, daardoor open gekrabde plekjes en soms ontstekingen. En al jaren ben ik op zoek naar iets dat hier tegen helpt.

Puberteit

Toen ik in de puberteit kwam was er niet zoveel keuze in de shampoos. We hadden Timotei, eerst de groene en later die met honing. Maar toen kwam de roos. Veel keuze was er niet. Dus eindigde ik met Head&Schoulders. Deze shampoo brandde en beet in mijn hoofdhuid en maakte het probleem niet beter. Ik kreeg echt een hekel aan mijn haren wassen en ik gebruikte geen stylingsproducten, want dan moest ik mijn haar vaker wassen.

Dure shampoo

Via de kapper kwam ik op een andere shampoo. Een prijzige shampoo voor roos en geïrriteerde hoofdhuid. Het pijnlijke haren wassen hield hiermee gelukkig op maar de jeuk en de roos bleef.

Elvive

Toen kwam Elvive met een anti-roos shampoo. Een blauwe fles met een oranje randje. Eindelijk iets dat wel hielp? En ja even leek het beter te gaan. Geen crèmespoeling erbij gebruiken want die doet het effect van de shampoo te niet. En braaf deed ik dat en een aantal jaren was de roos werkelijk minder, de jeuk bleef overigens wel. Maar de laatste tijd is het weer goed raak. De schilfers, vooral op het voorhoofd, vieren hoogtij dagen. Ook heb ik jeuk, jeuk en jeuk en ik ben het zat.

Aaargh, jeuk!

Dus internet is je grootste vriend en ik ben gaan zoeken.

Op YouTube liep ik tegen dit filmpje aan. En zeker waard om even te kijken als je interesse hebt in het wassen van je haar zonder shampoo.

Youtube filmpje: Shampoo generatie

Hierna besloot ik verder te zoeken en ik kwam onder andere blogs tegen over het onderwerp maar ook een no-poo groep op facebook waar ik een heleboel informatie vond. No-poo staat voor geen shampoo.

Alternatieven

Vol verbazing las ik dat er heel veel alternatieven zijn voor shampoo en vooral dat veel meer mensen met dezelfde problemen te maken hebben als ik. Na veel lezen en daarna nog meer lezen besloot ik het te proberen. Ik kreeg een blok allepozeep, een zeep zonder toevoegingen maar gewoon zeep zoals zeep vroeger zeep was, en besloot het te proberen.

haren wassen zonder shampoo

De eerste keer was niet echt een succes. Als je wel eens per ongeluk zeep in haren hebt gesmeerd dat weet je ongeveer hoe mijn haren voelde. Het was gewoon niet schoon omdat de zeep niet goed te verdelen was over mijn haar. Alleen de bovenste haren werden een beetje geraakt door het zeep blok maar de rest kreeg geen wasbeurt.

Na weer lezen en advies vragen besloot ik om de zeep te raspen en op te lossen in water. Zo ontstond er een waterige zeepoplossing die ik wel door mijn haren kon verspreiden. En warempel het werkte. Mijn haren voelde schoner. Maar het was een enorm gedoe en het werkte niet elke keer even goed. Wel had ik meteen minder last had van de roos en het jeukende gevoel.

Ik moet wel even een voetnoot plaatsen. Als je met zeep je haren gaat wassen dan moet je daarna wel spoelen met een oplossing met wat azijn erin, anders blijft je haar heel stug.

Blijvertje?

En nu? Ik ben van plan om dit niet te blijven doen want eerlijk is eerlijk het is veel meer werk dan even je haren wassen met shampoo. Ook weet ik nog niet hoe ik dit bijvoorbeeld zou kunnen gaan doen op vakantie. Dus voorlopig ga ik weer terug naar de shampoo en op zoek naar een ander alternatief.

Heb jij wel eens een alternatief voor shampoo geprobeerd?

Advertenties

6 gedachtes over “Haren wassen zonder shampoo?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s