Staking op school

Staking op school

Sinds vorig jaar werk ik weer in het PO, Primair onderwijs. Voor velen beter bekend als basisonderwijs, of de basisschool. Na mijn afstuderen ben ik na een jaar gestopt met werken op school en naar volle tevredenheid in het bedrijfsleven terecht gekomen. Alleen op een gegeven moment werd ik getroffen door een reorganisatie en kwam ik “op straat”. Op zo’n moment ga je nadenken: “Wat nu? Wat ga ik doen met de rest van mijn werkende leven?” En zo belandde ik na een pauze van bijna 15 jaar toch weer in het onderwijs.

Als ik later kinderen heb

Altijd riep ik, als ik later kinderen heb, dan kan ik zo weer voor de klas staan. Maar toen kwam eerst A en daarna T en ik bleef zitten waar ik zat. Ik hoefde niet weg, ik had het ontzettend naar mijn zin op mijn werk. En niet onbelangrijk, dat salaris zou ik niet meer terugkrijgen als ik in het onderwijs zou gaan werken.
Nu is dat zeker appels en peren vergelijken. Maar wel een van de redenen waarom leerkrachten gaan staken. Om nu de vergelijking te trekken met het bedrijfsleven is misschien een beetje en stap te ver. Maar vergelijk het salaris van een leerkracht basisonderwijs met het salaris van een leerkracht in het middelbaar onderwijs en je ziet al genoeg verschil.
Toch maakte ik, om persoonlijke redenen de keuze om weer in het onderwijs te werken. Niet fulltime, maar als invalkracht.

Invalkracht

In onze situatie is het fijn dat ik als invalkracht aan het werk ben. Ik ben daardoor vrij in het kiezen wanneer ik wil werken. Is het druk? Dan werk ik minder. Heb ik tijd? Dan werk ik meer.
Maar als ik fulltime zou willen werken, geen probleem. Scholen zitten met hun handen in het haar om een invalkracht te kunnen vinden.
Scholen die mij inmiddels kennen, vragen al, of ik niet toevallig nog zou kunnen in die week, of op die dag…. Er is niemand…..

Leraren tekort

Er wordt ook gesproken over een leraren tekort. Volgens mij moet je deze problematiek in 2 stukken delen.
1. Het tekort aan leraren
Er zijn minder studenten aan de PABO. Dus er komen minder nieuwe leerkrachten, terwijl er wel een aanzienlijk aantal leerkrachten met pensioen gaat. Dat betekent dat er straks inderdaad te weinig leerkrachten zijn.
Daarnaast stromen veel leerkrachten na en paar jaar uit het onderwijs, richting…… bedrijfsleven? Het is op het moment moeilijk om aan een vaste aanstelling te komen in het onderwijs. Veel leerkrachten gaan de eerste jaren van invalklus naar invalklus, naar tijdelijke aanstelling, naar niets…… Ze krijgen geen vast contract en beginnen bij een andere stichting weer opnieuw met maximaal 6 contracten en daarna mag je er een half jaar uit. Met als gevolg, dat de gemotiveerde leerkrachten die een eigen klas willen draaien, de kinderen leren kennen en samen met hen door de stof van het schooljaar heen willen werken, langzaam minder gemotiveerd worden en elder een baan met meer (financiële) zekerheid zoeken. Immers de vakanties worden ook niet bij elke invalklus doorbetaald, terwijl de hypotheek wel doorloopt.

2. Tekort aan invallers
Niet alleen haken invallers op een gegeven moment af, maar ze weigeren ook korte invalklussen. Immers 1 dag voor een klas, voor een school, voor een stichting, is een contract. Met losse dagen kun je dus al weer op straat staan voor een half jaar. Daarom accepteren veel invallers geen losse dagen en is het voor scholen moeilijk om een invalkracht voor een losse dag te krijgen. Als er al invalkrachten zijn…..Staking op school

Staken

Er is de laatste tijd hard gewerkt door de vakbonden, de PO raad en de groep PO in actie om deze problematiek op de kaart te zetten in Den Haag, maar dit heeft nog geen verbetering opgeleverd. Daarom gaan de leraren nu actie voeren. Actie om minder werkdruk en een eerlijk salaris. En natuurlijk om ervoor te zorgen dat er in de toekomst nog steeds bevlogen juffen en meesters voor de klas mogen staan.
Vandaag gaan alle scholen een uurtje later open. Er moet iets gebeuren.
Toevallig werk ik vandaag. En dat betekent dat ook ik een uur later begin en op deze manier kan bijdragen aan de actie.
Maar ook jij kan wat doen!
Onderteken de petitie: https://www.pofront.nl/petitie/ en help mee!

Wordt er op de school van jullie kinderen ook actie gevoerd?

Advertenties

14 gedachtes over “Staking op school

 1. Cindy zegt:

  Ik ben van België en ook hier is het een probleem. Ze staken niet vandaag maar ik vermoed dat er volgend jaar weer stakingen gaan komen want de beloften die de politiekers (beter gekend als zakkenvullers) weer hebben gemaakt zijn niet uitgekomen dit jaar…. sterkte

  Liked by 1 persoon

 2. mamasliefste zegt:

  Ik zat dus om 8.00 al bij de huisarts. Fijn een afspraak nog voor schooltijd. Helemaal vergeten dat ze een uurtje later moeten komen 😂 Ik steun de actie zeker en vind dat er zeker meer aandacht moet zijn voor de werkdruk en het salaris

  Like

 3. remssporen zegt:

  Ook hier wordt er (uiteraard!) gestaakt, en om het leed voor kinderen en ouders te verzachten is er voorschoolse opvang geregeld….dat ondermijnt naar mijn mening dat weer het middel van staken, maar ach, onderwijs he? Net als in de zorg ga je het onderwis in met een doel, een visie, met liefde voor het vak (want rijk word je er niet van), helaas wordt daar dan ook eindeloos misbruik van gemaakt.
  Ook in mijn vak (logopedisten verdienen nog veel minder dan leerkrachten en krijgen alleen behandeluren uitbetaald) is hetzelfde probleem, alleen worden wij niet uitgeknepen door de overheid maar de zorgverzekeraars. Staken heeft in ons geval dus geen zin, want de zorgverzekeraars zijn maar wat blij als ze ons een aantal dagen niet hoeven te betalen….
  Succes met jullie strijd, hou vol en wij steunen jullie!

  Like

 4. Maaike zegt:

  Ik wasleerkracht tot ik afgekeurd werd. Zo terecht dat er eindelijk gestaakt wordt. Hoe leuk het werk ook is het is ook ontzettend zwaar en de huidige regels zijn echt niet fijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s