Tassen!

Man wat is die tas zwaar! Een heel veel gehoorde klacht onder middelbare scholieren. En al hebben ze een kluisje op school de meeste spullen moeten toch echt elke keer heen en weer gebracht worden op de fiets. Hoe zwaar is nu eigenlijk de tas? Dat hebben wij een week lang gewogen!

In het kluisje

A bewaard een aantal spullen in haar kluisje. Dit zijn dingen zoals pennen, etuis, rekenmachine en geodriehoek. Het zijn niet de zwaarste spullen maar ze nemen wel ruimte in der tas. En elke kilo scheelt toch……?

Elke dag mee

Elke dag neemt ze een lunchtrommel mee, ja deze puber heeft daar geen bezwaar tegen, een bakje met een snack, een pakje drinken en een kleine thermosfles met thee. Ook zit de laptop standaard in de tas, hierbij horen de laptophoes en een muis. En laten we vooral de telefoon niet vergeten.

Maandag

Op maandag heeft A naast gewone lessen ook twee uur beeldende vorming. Hier voor heeft ze geen boeken of schriften nodig. Wel heeft ze klassieke cultuur en dat boek is behoorlijk dik en dus zwaar.

De tas kwam, inclusief laptop maar zonder de lunch mee te tellen, op het gewicht van 5,8 kg

Dinsdag

Op de dinsdag heeft ze twee blokuren (een dubbel uur) dus dat scheelt veel boeken. Ook heeft ze muziek en theater waar ze alleen maar een schriftje voor mee hoeft te nemen.

De dinsdagtas is dan ook iets lichter dan de maandagtas. 5,5 kg wogen wij hem.

Woensdag

Woensdag staat er gym op het rooster, de twee laatste uren. Er gaat dus een extra tas mee met daarin gymkleding en binnen- en buitenschoenen. Daarnaast zijn er wel vakken met zware boeken zoals klassieke cultuur en aardrijkskunde.

De tas woog vandaag 7,6 kilogram en daar hebben we haar gymspullen niet bij opgeteld. Ook die tas zit goed vol met twee paar schoenen (een binnen- en buitenpaar) en haar gymkleding.

tas

Donderdag

Donderdag is een hele lange dag. Ze heeft 8 uur les in verschillende vakken. Een dag met een dikke tas met veel vakken waarbij niet alleen een tekstboek maar ook een werkboek en een schrift word gebruikt. Gelukkig heeft ze ook informatiekunde daar heeft ze alleen de laptop voor nodig en die gaat al standaard mee.

De tas weegt 5,5 kg en dan heeft ze nog geen boeken voor frans. Die zijn nog steeds in bestelling helaas.

Vrijdag

Gelukkig het einde van de week is inzicht. Vandaag staan er weinig lessen op het rooster en is ze vroeg uit. Alleen zijn het wel lesen met zware boeken. Ook heeft ze huiswerk voor het daluur in gepakt, ook een extra boek dus.

De tas is vol en dat zie je meteen aan het gewicht. De tas weegt 8,5 kg.

Gemiddeld weegt de tas dus 6,6 kg, dat een groot deel door de laptop komt zal niemand verbazen. Deze alleen weegt al 2,2 kg daar komen dan de boeken en schriften nog bij.

Lang leve het kluisje

Ik kan mij nog goed herinneren dat de tassen soms niet te tillen waren en ook dat sommige kinderen serieuze rugklachten kregen van de tas. Toch kan blijkbaar nog niet alles digitaal en eigenlijk is dat best jammer. Gelukkig heeft ze op school een kluisje en hoeft ze niet de hele dag met alles rond te slepen. Ze loopt op school dus met een veel lichtere tas rond. Dat soms wel een probleem omdat er dan plotseling in het rooster word geschoven en díé spullen dus nog in het kluisje lagen. Of als je per ongeluk je kluispasje in je kluisje hebt op gesloten.

Maar zoals een bekend persoon ooit zei:

                                                                          “Elk voordeel heb zijn nadeel!”

Persoonlijk vind ik het gewicht van de tas meevallen. Of eigenlijk moet ik zeggen dat ik het zwaarder had verwacht. Ik had zelf gedacht dat het rond de 8 a 9 kg gemiddeld uit zou komen met uitschieters tot een kilo of 11. Even goed blijft het een fors gewicht op een kinderrug en mijn dochter is het dan ook niet eens met mijn stelling dat het meevalt.

Hebben jullie de tassen van de kinderen wel eens gewogen?

Advertenties

19 gedachtes over “Tassen!

 1. Cindy zegt:

  Voorlopig heb ik nog een kleutertje maar ik kan mijn het middelbaar nog goed herinneren. Dat was soms echt sleuren en bij ons in school waren niet echt kluisjes. Gelukkig hadden we een school die probeerde dat je zoveel mogelijk in het zelfde lokaal bleef zitten zodat je die tas niet steeds moest meesleuren.

  Like

 2. misseagles zegt:

  Hier nog geen schoolgaand kind en al helemaal geen middelbare.. Maar ik kan me van mezelf ook herinneren dat ik zulke zware tassen had en dat was zonder laptop maar met dikke hele dikke boeken haha..

  Like

 3. ByJon zegt:

  Grappig dat jullie de tas gewogen hebben. Pfff, ik weet mijn 1e dag nog wel. Wat een zware tas.
  Nu is A haar tas natuurlijk zwaarder door de laptop. Maar ik vind het toch een gevulde tas.
  Gelukkig een kluisje.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s